כיצד לאזן את הואטה (יסוד האויר) בחורף

vata_big

 

לפי הראייה האיורודית קיימות 3 דושות או איכויות שנקראות ואטה, פיטה וקאפה. איכויות אלו מורכבות מחמשת היסודות שמרכיבים את הבריאה: אש, אדמה, מים, אוויר וחלל. יסודות אלו מצויים בטבע ובפיזיולוגיה שלנו ומשפיעים עלינו בכל מהלכי חיינו.
ואטה אחראית לכניסת אוויר אל הראות ויציאתו החוצה, לתנועת הדם במערכת התאית ולמחשבות שעוברות במוח. ואטה נמצאת בגוף במוח ובמערכת העצבים וכן במעי הגס, היא קשורה לחוש המגע ולשמיעה ומתאפיינת בקלות, תנועה מהירה, חספוס יובש וקור.
הדושה ואטה קשורה ליסוד האוויר והחלל. ואטה מניעה את שתי הדושות האחרות וכשהיא יוצאת מאיזון שתי הדושות האחרות עוקבות אחריה במהירות. מסיבה זאת חשוב מאד לבריאות והרגשה טובה לאזן את הואטה בגוף וברוח.

מה גורם לואטה לצאת מאיזון ?

הגורמים העקרים שמוצאים את הואטה מאיזון הם: מזג אויר קר ויבש, רוחות, סדר יום לא קבוע, מאמץ רב, עייפות והתרגשות, דיכוי דחפים טבעיים כמו רעב, צמא, שינה והליכה לשירותים, הליכה לישון בשעות מאוחרות, אוכל יבש וקר שכולל הטעמים חריף, מר ומצמת, פעילות מנטאלית מופרזת, דיבור רב, נסיעות (בייחוד טיסות), תאונות או פציעות וצום.
חוסר איזון בואטה עלול להתבטא בחוסר מנוחה, חוסר יציבות, זיכרון חלש שגורם לחוסר יכולת לעכל מידע, שינה לא סדירה, עייפות, עצירות, חרדות פחדים ודאגות. רזון, עור כהה ויבש, קור ברגלים ובידיים, כאבי ראש, הפרעות במחזור, נפיחות וגזים.

ואטה נוטה לצאת מאיזון בחורף

בחורף בחודשים אוקטובר עד פברואר, ואטה דומיננטית בטבע ובפיזיולוגיה שלנו.
לכל דושה יש איכויות חיוביות ושליליות. האיכויות החיוביות של ואטה מתגלות כשהיא נמצאת במצב מאוזן ויכולות להתבטא באנרגיה, חיוניות, ערנות, צלילות ואינטליגנציה גבוהים. אש העיכול מתחזקת בחורף ולכן רבים מרגישים שהתיאבון מתחזק בעונה זאת.

בעיות בריאותיות שונות עלולות להיווצר בחורף כשואטה יוצאת מאיזון או כשהיא מתעוררת בצורה מוגזמת. טיפוסי ואטה, כלומר אנשים שיסוד האוויר דומיננטי אצלם, חשופים יותר בחורף למצבים של חוסר איזון. הם עלולים לחוות יותר מהרגיל בעונה זאת רגישות מוגזמת לקור, זיהומים בדרכי הנשימה, הפרעות בשינה, עור יבש, חוסר החלטיות, היפראקטיביות ודאגות.

כיצד לאזן את הואטה

ואטה דושה מתאפיינת בקור, יובש ותנועה מהירה. כדי לשלוט ולאזן את הואטה בחורף מהרישי איור וודה ממליצה להשתמש בדברים שמנוגדים לאיכויות האלו כמו חום ושימון של הגוף.

בהקשר של הגברת החום בגוף יש להעדיף אוכל חם שבושל היטב ולהימנע מאוכל קר או ממאכלים לא מבושלים. יש להימנע ממשקאות קרים ולהעדיף במקום זאת משקאות חמים.
דיאטה שמיועדת לאזן ווטה חיונית בחודשים אלו והיא כוללת מאכלים חמים, שומניים (עם שמן בריא כמו גיי או שמן זית). יש לכלול באוכל טעמים מתוקים, מלוחים וחמוצים ולהפחית מאכלים קרים, יבשים, לא מבושלים, מחוספסים, חריפים או מצמתים (כמו כורכום או אגסים).

החום שהגוף יוצר מוקרן החוצה דרך העור ולכן חשוב בעונת החורף ללבוש בגדים מספיק חמים. בימים שבהם מנשבת רוח קרה ויורד גשם חשוב לשמור על הראש והצוואר מכוסים. יש להימנע במידת האפשר מחשיפת הגוף לרוחות מכיוון שיותר מדברים אחרים הם מוצאים את הווטה מאיזון. האוויר בעונת החורף הוא יבש והחימום בבתים מיבש את העור עוד יותר. מסיבה זאת מומלץ (ביחוד לטיפוסי ואטה) להשתמש במכשיר אדים בבית.

שימון יומי של הגוף (אביינגה) מומלץ לכולם בעונת הסתיו והחורף. עיסוי עם שמן שומשום חם מאזן את שלושת הדושות ועצם המגע החמים בקצות העצבים שבעור מרגיע את הואטה. עיסוי יומי מומלץ לכולם אולם הוא חשוב במיוחד לטיפוסי ואטה במיוחד בעונת החורף. אבינגה תמנע מהעור להתייבש ולהיסדק (בעיה שמאד שכיחה בחורף).

כדי לאזן את הואטה מומלץ ללכת לישון מוקדם (רצוי לפני עשר בלילה). בשעה זאת האיכות של קאפה עדיין דומיננטית באוויר. דושה זאת מתאפיינת בכבדות, אטיות ורגיעה וכך איכויות אילו ילוו אותנו בשנת הלילה ויסייעו לגוף להיפטר מעייפות ורעלים בצורה הטובה ביותר.

תזונה לאיזון ואטה

להשתמש בבישול בתבלינים מחממים כמו ג'ינגר, פלפל שחור, זרעי חרדל, ציפורן וקינמון.
לשתות מים חמים במשך היום בין הארוחות. ניתן להרתיח מים בבוקר ולהוסיף להם בזמן ההרתחה שורש ג'ינגר טרי וקינמון. לאחר שהמים רתחו במשך כעשר דקות ניתן למלא תרמוס ומידי חצי שעה לשתות כמה לגימות.
מומלץ לכלול באוכל יותר נוזלים (מרקים, נזידים וכו) ולהוסיף להם לאחר הבישול שמן בריא (שמן זית אורגני או ג'הי).
להפחית מזון לא מבושל, סלטים, קרקרים ומזונות ופירות יבשים (ניתן להשרות אותם במים ואז ניתן להשתמש בהם במתינות).

שינה טובה וארומה מתאימה

כדי לאזן את הואטה לפני השינה מומלץ למרוח בעדינות שמן שומשום על כפות הרגלים והקודקוד לפני השנה.
לשינה עמוקה ולרגיעה ניתן לשתות לפני השינה חלב שהרותח עם אגוז מוסקט.
מומלץ לא לצפות בטלוויזיה ישר לפני השינה מכיוון שצפייה זאת תגביר את הפעילות המנטלית ואת הואטה ותיצור אפשרות לבעיות בשינה.
לשינה עמוקה ניתן לעשות אמבטיה חמימה לפני השינה ולהוסיף לה כמה טיפות של שמן לבנדר. השמנים הארומטיים הבאים מומלצים כדי לאזן ואטה: אניס, ג'ינג'ר, הל, לבנדר, גרניום, תפוז, נרולי וברגמונט.