שאלות ותשובות על איורוודה

לחצו על השאלה כדי לקרוא את התשובה


כיצד להבין את התפקוד הפיזיולוגי שלנו בצורה יותר עמוקה ?

איור וודה מדע הרפואה ההודי העתיק טוענת שכל תפקוד גופני קשור לשלושה דושות: ואטה, פיטה וקאפה, עקרונות בסיסים שקיימים גם בטבע והאחראיים לכל הפעילות הפיזיולוגית. כל אחת מהדושות קשורה לצרוף של יסודות שונים שפועלים בגוף וביקום כולו. דושות מאוזנות מאפשרות לאדם ליהנות מבריאות טובה ואילו חוסר איזון בתפקודם אחראי לכל הבעיות הרפואיות. ברגע שנבין את האיכויות השונות של הדושות נוכל להרגיש יותר איך אנחנו מורכבים ואילו איכויות חזקות יותר בחיינו. מומלץ לכן לכל אחד לקבל ייעוץ איורוודי אישי. המטפל האיורוודי בודק את מצב הדושות שלכם דרך לקיחת דופק ותשאול. בדיקה זאת תאפשר לו להבין את הטבע המולד שלכם כלומר את המבנה הפיזיולוגי הבסיסי שאיתו נולדתם (שנקרא באיורוודה פרקריטי) ואת המצב הנוכחי של הדושות שלכם (וויקרטי) בהתאם להבחנה זאת הוא יתאים לך סדר יום, תזונה נכונה ותוספי מזון מתאימים.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

מהי התזונה המומלצת לעונת החורף?

החורף קשור ע'פ איור וודה בעיקר לווטה דושה שקשורה ליסוד האוויר והחלל. בעונה זאת מומלץ להעדיף אוכל ושתיה חמה, המזון יכול להיות כבד יותר וכדאי להשתמש ביותר שמן בבישול מאשר בשאר חודשי השנה. יש לשים לב שהאוכל מבושל היטב וקל ולהעדיף משקאות חמים.
יש להשתמש יותר בטעמים מתוקים, חמוצים ומלוחים ופחות במרים, חריפים ומצמתים, המנעו מאוכל יבש או שאינו מבושל (בעיקר סלטים ופירות וירקות שאינם מבושלים). נסו לאכול במידה ולא יותר מהכמות שאתם יכולים לעכל בקלות.
מומלץ לבצע עיסוי איורוודי עצמי בשמן סומסום שמאזן מאד את הווטה.
לכסות את הראש והצוואר בימים קרים ולהימנע מחשיפה לרוחות (שעוד יותר מוציאות את הווטה מאיזון)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד איורוודה מסבירה את העובדה שאנשים רבים סובלים מאלרגיות וההתקררויות באביב?

במשך החורף האיכות של קאפה שקשורה לכבדות, צמיגות, ליחה וכו מצטברת בגוף. כשמזג האוויר מתחמם באביב האיכות של פיטה (אש) מתחזקת וגורמת לקאפה שהצטברה בחורף להיהפך לנוזלית ולהתחיל להיות מופרשת מהגוף. במידה ויש כמות גדולה מידי של קאפה היא יוצרת חומר פסולת שמתבטא בליחה. מסיבה זאת רבים סובלים באביב מהתקררויות, אלרגיות שקשורות לנזלות, שיעול וסינוסיטיס. חשוב לכן באביב להקפיד על תזונה שמאזנת קאפה כלומר להמנע מאוכל שמנוני, כבד, מתוק מלוח ומטוגן ולהעדיף אוכל שיותר קל לעיכול, להשתמש בתבלינים מחממים כמו פלפל שחור וג'ינגר
דרכים להורדת פיטה (יסוד האש). חשוב להימנע גם ממשקאות קרים ומשינה במשך היום שמגבירה עוד יותר את הקאפה. בנוסף לכך מומלץ לבצע פעילות גופנית מסודרת.
איורוודה ממליצה גם לשמוע באביב מוזיקה מרגיעה ומרוממת (בהקשר זה מומלץ לשמוע את הראגות של מוזיקת הגאנדארווה וודה שמותאמות לשעות שבהם הקאפה חזקה 6-10.00 בבוקר ו18.00-22.00 בלילה.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד להימנע מחום ולאזן את יסוד האש בקיץ?

בחורף אש העיכול (אגני) חזקה מכיוון שהגוף חייב בחודשים הקרים לספק בעצמו הקרים את החום שדרוש לגוף לתפקוד סדיר. בחודשים החמים של הקיץ אש העיכול נחלשת ועימה החיוניות הכללית של הגוף. רוב האנשים צריכים לכן לאכול פחות בקיץ.
בנוסף לכך איורוודה ממליצה בעונת הקיץ:
לא לחשוף את עצמנו יותר מידי לשמש חזקה (עשר דקות ביום מספיקות).
לעסות את הגוף בשמן קוקוס כדי להוריד את החום בגוף.
לשתות מיץ קוקוס צונן.
להשתמש בשמנים ארומטים: רוז, יסמין, סנדאלווד (יש לשים כמה טיפות במבער או באמבטיה חמימה).
להשתמש יותר בג'הי (חמאה מטוהרת) שמאד יעילה להורדת רמת החום בגוף. ניתן להוסיף אותה לתבשילים בעת הבישול או לאוכל מוכן.
להפחית מאכלים וטעמים חריפים, חמוצים ומלוחים.
טיול רגלי בשקיעה.
לשתות 50 מ'ל של מיץ אלווורה בבוקר על קיבה ריקה.
ללכת מוקדם בלילה לישון ולקום מוקדם.
מדיטציה פעמים ביום.
שחייה וכמו כן הליכה ביערות, בגנים ולאור הירח (יש לו השפעה מקררת).
להפחית מעט את התרגול הגופני
לשמוע מוזיקה מרגיעה ומרוממת (בהקשר זה מומלץ לשמוע את הראגות של מוזיקת הגאנדארווה וודה שמותאמות לשעות שבהם הפיטה חזקה 10-14.00 בבוקר ו22.00-02.00 בלילה.)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד איורוודה מתייחסת לשתיית חלב?

איורוודה טוענת שחלב פרה מאד בריא. הוא מחזק, מזין, מקדם אריכות חיים ומרגיע את הפעילות המנטאלית. חלב מאזן את כל שלושת הדושות ובעיקר מפחית פיטה (יסוד האש). בטקסטים האיורוודים חלב מומלץ בייחוד לאנשים שסובלים מחולשה או לאלו שמחלימים ממחלה. מזווית הראיה המערבית החלב מהווה מקור מצוין לקלציום והוא חשוב בייחוד לנשים כדי למנוע אוסטיאופורוזיס. איור וודה מדגישה עם זאת שחשוב מאד לצרוך את החלב בצורה נכונה תוך שמירה על כללים מסויימים.
יש להימנע מערבוב של חלב עם אלכוהול, מאכלים תוססים (כמו חומץ תפוחים, רוטב סויה, וחומץ) פרות חמוצים, מלפפונים חמוצים, ביצים, דברים אפויים שכוללים ביצים, עלים ירוקים, בשר, דגים, מלח, מאכלים מלוחים או יוגורט. עדיף לשתות את החלב לבד או עם מאכלים מתוקים כמו דבש, סוכר או פירות מתוקים כמו מנגו ותמרים. מומלץ להוסיף לחלב תבלינים כמו הל, זאפרן או כורכום ואז להרתיח את החלב ולשתות.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד להכין גהי (חמאה מטוהרת)?

גהי היא חמאה שטוהרה משאריות של מים וחלבונים. למרות שהגהי עשוי רק מחמאה יש לו תכונות והשפעה שונה לגמרי. בכתבים האיורוודים מייחסים לגהי תכונות של מזון בריא במיוחד שמחזק את כל הגוף ומקדם אריכות חיים. הגהי עתיר ווטמינים ((A,D,E,K ומחזק את כל תהליכי העיכול. כמו כן הוא מחזק ומנקה את הכבד מבלי להעלות את רמת הכולסטרול. הוא מחזק גם את מערכת העצבים מכיוון שהוא מכיל חלבונים זרחניים (פוספוליפידים) שהם חומרים שמזינים את מעטפת העצב (המיאלין). חומרים אלו אינם נמצאים בצמחים ולכן גם לצמחונים מאד מומלץ לצרוך גהי. איור וודה ממליצה לכולם להשתמש בגהי בכל ארוחה על בסיס יום יומי. כתבי האיורוודה טוענים ששימוש קבוע בגהי יוצר עור חלק ובוהק ומחזק את כל הגוף.
הגהי עמיד גם בטמפרטורות גבוהות. הוא השמן היחיד שלא מתפרק בטיגון ולא מזיק לגוף כמו טיגון בשמנים אחרים.
כמות הגהי שמומלצת לצריכה יומית היא 2 כפות שטוחות.
גם לאנשים שסובלים מאלרגיה לחלב ומוצריו מותר להשתמש בגהי מכיוון שהוא לא מכיל את הגורמים האלרגניים- סוכר הלקטוז וחלבונים שונים שמצויים בחלב.

אופן הכנת הגהי

יש לשים ק'ג חמאה לא מלוחה בסיר שעשוי מפלדת אל-חלד או מזכוכית פיירקס. לבשל על להבה נמוכה במשך 20-30 דקות.

בזמן הבישול המים שבחמאה ירתחו ויתאדו ( המים מהווים כ20% מהחמאה). על פני שטח של הנוזל יופיע קצף ויש להסירו בעדינות בעזרת כף.

ברגע שהגהי ניראה צלול יש לשים לב ולהסירו מהאש. במידה והגהי מקבל צבע חום כהה או שהוא מריח כמו חמאה מטוגנת סימן שהוא שרוף ואין להשתמש בו.

ברגע שהגהי צלול כשמן זהוב, ללא גושים שצפים בתוך הנוזל וניתן לראות את תחתית הסיר סימן שהגהי מוכן ויש להורידו מיד מהאש.

כשהגהי יתקרר מעט והוא עדיין נוזלי יש לסנן את הגהי דרך בד כותנה כדי להסיר ממנו את המשקעים שקיימים בו. לאחר מכן יש להעביר את הגהי לכלי זכוכית.

ניתן לאכסן את הגהי בטמפרטורת החדר, בימים קרים הוא הופך להיות מוצק.

אופן השימוש בגהי

מומלץ לטגן בעדינות את הגהי עם תבלינים לפני שמתחילים בבישול. תהליך זה יוציא מהתבלינים את הארומה הנכונה. הגהי מתאים לכל סוגי הבישול. תבשילים מלוחים (ירקות, אורז, דגנים וקיטניות) ומתוקים (דייסות למיניהן).
ניתן להשתמש בגהי באפייה במקום שמן או מרגרינה.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד למנוע התקררויות עפ איור וודה?

איור וודה טוענת שהתקררות יכולה להתפתח בקלות כשאנו צורכים יותר מידי מזונות מתוקים, חמוצים או מלוחים. בנוסף לכך מאכלים קרים ושומניים מגבירים את הקאפה (יסוד האדמה) בגוף ויש להם נטייה להגביר את הליחה בגוף ולחסום כך את המעברים בסינוסים. כשהליחה גדלה והסינוסים סתומים הסיכוי להתקררות ולזיהום בדרכי הנשימה גדלה מאד.
כדי למנוע התקררות ובעיות בסינוסים חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת ולהפחית מאכלים שגורמים לגודש. ההמלצות לתזונה משתנות מאדם לאדם בהתאם לסוג הגופני שלו אולם יחד עם זאת כשאנו מתחילים להרגיש מקוררים כדאי להימנע ממאכלים מתוקים ובעיקר כאלו שכוללים סוכר לבן וכמו כן להפחית אוכל שומני ומלוח כמו לדוגמה צ'יפס. יש להעדיף מאכלים שמפחיתים ליחה כמו מרקים ונוזלים חמים אחרים, דגנים מלאים, ירקות מאודים או מוקפצים בקלות ומאכלים יותר יבשים שבדרך כלל מתאפיינים בטעמים מרים, חריפים או מצמתים. יש להפחית בשר אדום, מוצרי חלב, מאכלים מטוגנים או שמנוניים, עוגות וממתקים אחרים. בנוסף לכך שאנו מרגישים התחלה של התקררות יש להקפיד למשך מספר ימים על תזונה יותר קלה ולהימנע מאכילה מופרזת.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד איורוודה מתייחסת לאכילת בשר?

מומלץ ככל האפשר להימנע או להפחית באכילת בשר. בשר כולל הורמונים רבים שקשורים לסטרס. הורמונים אלו מופרשים מהחיה לפני שהיא נשחטת. גם חיות רגישות למצבים שבהם קיימת סכנה לחיים, ברגע שהם חשים בכך (בלי קשר לשיטה שבה משתמשים כדי לשחוט אותם) גופם מתמלא במתח ולחץ ומפריש כימיקלים שקשורים להורמונים של סטרס וחומרים אחרים שמאותתים על סטרס בפיזיולוגיה. כשאנו אוכלים בשר אנו צורכים גם את הכימיקלים השלילים האלו. חומרים אלו מצטברים ברקמות ובתאים ומזיקים מאד לבריאות.
בשר כולל פחות סיבים תזונתיים ויותר קשה לעכל אותו מכיוון שהוא כולל פרוטאינים ושומן מרוכזים ודחוסים. במילים אחרות לבשר לוקח יותר זמן לעבור דרך המעי הגס והדבר גורם להיווצרות מוגברת של רדיקאלים חופשיים שיכולים לסתום את מערכת העיכול.
הספרות האיור וודית טוענת שאכילת בשר מגבירה את האיכויות של ראג'ס (חוסר שקט ועצבנות) וטמאס (כבדות, עצלנות וחוסר טוהר) ועדיף לכן לשמור על תזונה צמחונית שמגבירה את הסאטווה (טוהר) בחיים.
הכתבים שמוקדשים לשיטת היוגה ממליצים על תזונה הצמחונית כדי לאפשר התנסויות רוחניות בהירות יותר ופיתוח מצבי תודעה גבוהים.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

איך להמנע מג'ט לג?

בטיסות יסוד האויר בגוף (ווטה) יוצא מאיזון ויכול ליצור עייפות, הפרעות במערכת העיכול וחוסר שקט.
כדי למנוע זאת מומלץ לא לצרוך במשך הטיסה משקאות קרים ולהמנע מאלכוהול ומקפאין. יש לאכול מעט, להעדיף מזון מבושל וחם שקל לעיכול ולהמנע ממזון שמן ומלחם לבן שבדרך כלל מגישים בטיסות
חום מאזן את יסוד האויר ולכן מומלץ בטיסות לשתות מים חמים.
לאחר הטיסה מומלץ ללכת לישון בהתאם לזמן המקומי ולקבל עיסוי בשמן שומשום שמאזן גם הוא מאד את יסוד האויר בגוף.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד להכין פניר (גבינה הודית טרייה)?

המצרכים הדרושים:
2 ליטר חלב אורגני (אפשר גם עיזים)
מיץ לימון סחוט טרי משני לימונים גדולים
שקית בד לגבינה

תהליך ההכנה:

שמים בסיר גדול את החלב ומביאים לרתיחה, כשהחלב מתחיל לרתוח (יש לשים לב שלא יגלוש)
יש לשפוך פנימה את מיץ הלימון, להנמיך את האש לערבב מעט במשך דקה ולכבות את האש.
לשפוך בזהירות לתוך שקית הבד כדי לסנן את הגבינה מהנוזל. לסחוט היטב את שארית הנוזל מהשקית וליצור כדור דחוס.
להכניס לקירור (יחד עם שקית הבד) לכמה שעות.
לאחר הקרור להוציא בזהירות את כדור הגבינה המגובש משקית הבד.

המלצה להגשה:
לחתוך את הפניר לפרוסות או לקוביות בגודל הרצוי.
לחמם במחבת גהי עם תבלינים (כורכום, כמון, פפריקה, מלח וכו)
לטגן משני הצדדים את הפניר עד להזהבה.
אפשר גם להכין בצד רוטב עגבניות טרי ולמזוג אותו מעל הפניר הצלוי לבישול נוסף של דקה וקשט בהגשה עם כמה עלי פטרוזוליה.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

האים ניתן להשתמש בארומה תרפיה כדי לחזק התנסויות עמוקות במדיטציה?

השמנים האתרים הבאים מקדמים התנסות ברגיעה פנימית ומודעות לעצם המהות הרוחנית שלנו. הם מאד מומלצים לשימוש בעת תרגול מדיטציה:
סאנדאלווד-ברמה הפיזית שמן זה טוב ללב הוא יוצר הרמוניה מרגיע את הגוף והרוח, מעניק רגיעה ושלווה מנטאלית ומחזק גישה אופטימית לחיים.
מור- מחזק, טוב לאנשים שעוסקים בפעילות מנטאלית חזקה מידי ושחווים דאגות וחרדות.
לבונה- יוצרת אפקט מרגיע ומרומם ועוזרת להפחית מצבים של חוסר שקט, דאגות ופעילות מנטאלית מוגזמת.
להתנסות עמוקה במדיטציה מומלץ להשתמש בתערובת של שלושת השמנים הללו. שמים שתי טיפות מכל אחד מהשמנים במבער ומפעילים אותו בעת תרגול מדיטציה.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד ניתן לטפל בצורה טבעית בנדודי שינה?

בעיות בשינה נובעות בעיקר מחוסר איזון ביסוד האוויר בגוף (וואטה). עיסוי בשמן שומשום הוא טיפול מעולה כדי לאזן את יסוד האוויר ולכן לפני השינה מומלץ למרוח אותו על סוליות כפות הרגלים וקודקוד הראש. יש למרוח את השמן בעדינות מכיוון שתנועות נמרצות יגרמו לפעולה הפוכה. לאחר מריחת השמן על כפות הרגליים מומלץ ללבוש גרביים כדי לא להכתים את הסדינים.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד לבצע עיסוי גוף עצמי ע'פ איורוודה?

צ'ארק סמהיטה הטקסט הקלאסי של איורוודה ממליץ על עיסוי יומי בשמן וטוען שהוא מעולה לחידוש העור, לחיזוק השרירים, לסילוק אי טוהר מהגוף, למניעת הזדקנות מוקדמת ולחידוש האנרגיה. עיסוי יומי בשמן מומלץ גם כדי להתחיל את היום בצורה נינוחה מתוך מצב פנימי של איזון שחיוני להצלחה בחיים.
מומלץ לבצע את העיסוי בשעות הבוקר המוקדמות לפני האוכל (ואחרי השירותים).
לרוב האנשים מומלץ להשתמש בשמן שומשום מכיוון שהוא מועיל ביותר לאיזון יסוד האוויר בגוף (ווטה). לטיפוסי פיטה (בעלי יסוד אש חזק) עדיף להשתמש, בייחוד בקיץ, בשמן קוקוס בגלל האיכות המקררת שלו.
יש לקנות שמן שומשום אייכותי (עדיף אורגני) ולפני שמשתמשים בו בפעם הראשונה מומלץ לטהר אותו. כדי לעשות זאת יש לשפוך תכולת הבקבוק לסיר ולהזליף מספר טיפות מים לתוכו. מחממים את השמן על אש בינונית וכשטיפות המים עולות על פני השטח של הסיר הם מראות לנו שהשמן מוכן לשימוש ואז יש להסיר מייד את השמן מהאש ולקררו לפני שמאחסנים אותו בבקבוק.
בבוקר לפני העיסוי מומלץ לחמם מעט שמן בכוס קטנה (להשקיע אותה במים רותחים בכלי רחב יותר). כשהשמן מגיע לטמפרטורה חמימה ניתן להתחיל בעיסוי.
מומלץ לבצע את העיסוי במקלחת. מתחילים עם הראש ומעסים אותו בשתי הידיים בתנועות מעגליות. לאחר מכן עוברים לפנים ולאוזניים ומעסים אותם בקלות תוך מתן תשומת לב לרקות ולצד האחורי של האוזניים. לאחר מכן שמים מעט שמן על הידיים ומעסים את הצוואר מקדימה ומאחורה. בשלב הבא מעסים את הכתפיים בתנועות מעגליות. משם עוברים לידיים ומעסים אותם בתנועות ארוכות שעולות ויורדות לאורך היד. את מפרקי הידיים, בדומה לכתפיים, יש לעסות בתנועות מעגליות. מהידיים עוברים לחזה והבטן ומעסים אותם בתנועות מעגליות בכיוון השעון. במקביל לעיסוי הבטן בתנועה מעגלית באמצעות יד אחת, מוסיפים עם היד השנייה תנועת עיסוי ישרה על עצם החזה.
לאחר מכן שמים שוב מעט שמן על הידיים ומפנים אותם לאחור כדי לעסות את הגב לאורכו בתנועות עולות ויורדות. מהגב עוברים לרגליים ומעסים אותם בצורה דומה לעיסויי שנתנו לידיים. מסביב לברכיים והקרסוליים משתמשים בתנועות מעגליות ובשאר הרגל מעסים בתנועות ארוכות, עולות ויורדות. בשאר השמן מעסים את כפות הרגליים בתנועות יותר חזקות תוך שימוש בצד הפנימי השטוח של היד לעיסוי החלק הפנימי של כף הרגל. ואת האזור שמתחת לאצבעות הרגלים מעסים באמצעות האצבעות.
לאחר העיסוי חשוב להתרחץ במים חמים. במידה ונוח רצוי להשתמש בכמות קטנה של סבון כך שהגוף יישאר עם שכבה דקה של שמן במשך היום.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

מה איורוודה חושבת על אלוורה?

שתיית מיץ אלוורה, הכמות המומלצת היא 20-30 מ'ל פעמיים ביום, האלוורה בעלת אפקט מקרר,וטובה מאד למערכת הרבייה הנשית , בזמן המחזור החודשי מומלץ לשתות מיץ אלוורה כשיש התכווצויות וזרם ווסת חלש ומגמגם. אולם לנשים שזרם הווסת שלהם חזק לא מומלץ לא מומלץ לשתות את המיץ.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד לנקות את הלשון בבוקר?

שמעתם על מגרד לשון? לא הרבה אנשים משתמשים בו על בסיס קבוע, לפי הראייה האיורוודית ניקוי מערכת העיכול מתחיל בניקוי הלשון, ובכל בוקר לפני צחצוח השיניים מומלץ לנקות את הלשון בעזרת מגרד לשון, ומיד אח'כ לצחצח את השיניים
בדרך כלל בבוקר נוכל להבחין בשכבה לבנה על הלשון והיא יכולה לתת לנו מיידע על כמות הרעלים בגופינו. שכבה לבנה עבה מציינת אחוז גבוהה של רעלים בגוף ומומלץ במצב זה לעבור ניקוי רעלים עמוק.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

באיזה שעות מומלץ לאכול?

ארוחת בוקר היא אופציונאלית וחייבת להיות קלה.
בצהרים השמש נמצאת במרכז הרקיע ואש העיכול חזקה ביותר. מסיבה זאת יש לאכול ארוחת צהרים ב12.00-13.00 והיא צריכה להיות הארוחה העיקרית של היום.
מומלץ לאכול ארוחת ערב קלה, בשעה מוקדמת ( לא אחרי 20:00) כדי שהאוכל יתעכל כראוי לפני שנלך לישון.
רבים חושבים שביצים, גבינות וסלט מתאימים לארוחת ערב אולם איורוודה טוענת שלגוף קשה לעכל בערב את המאכלים הללו. אוכל לא מעוכל יפחית את איכות השינה שלנו ולא יאפשר לגוף לחדש ולרענן את עצמו בלילה. מומלץ לכן לאכול בערב אוכל מבושל שאינו קשה לעיכול כמו מרקים,ירקות מאודים או בתנור ,דגנים מבושלים או דייסות.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד לטפל בעור יבש?

טיפ איורוודי לטיפול בעור יבש:להכין תערובת של חצי כפית שמן קוקוס בכבישה קרה+חצי כפית שמן זית בכבישה קרה(עדיפות לשמנים אורגנים)+חצי כפית מיץ לימון טרי+3 טיפות שמן אתרי לבנדר.את התערובת ניתן למרוח על עור הפנים והגוף פעמיים ביום

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

כיצד איורוודה מתייחסת למיצי פירות?

איורוודה ממליצה בייחוד בקיץ לשתות מיצי פירות. לרוב הפירות, מלבד מיצי הדרים ומיץ לימון שמחממים יש אפקט מקרר, מלבד מיץ לימון או מיצי הדרים אשר להם יש אפקט מחמם ולכן בקיץ כדאי להמנע משתיית לימונדה או מיץ תפוזים, לאלו שיש להם נטייה לפתח אולקוס,גאוט , בעיות בעיכול או בעור יש להמנע ממיצים בעלי טעם חמוץ!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………