בזהירות עם הפיטה- המלצות איורוודיות לחודשי הקיץ

קיץ וחםאיור וודה שיטת הרפואה ההודית העתיקה טוענת כי כל תפקוד גופני קשור לשלושה דושות: ואטה, פיטה וקאפה, עקרונות בסיסים שקיימים גם בטבע והאחראיים לכל הפעילות הפיזיולוגית. כל אחת מהדושות קשורה ליסודות שונים הפועלים בגוף וביקום כולו. דושות מאוזנות מאפשרות לנו ליהנות מבריאות טובה ואילו חוסר איזון בתפקודם אחראי לכל הבעיות הרפואיות.
שינויים במזג האוויר גורמים לשינויים בתפקוד הדושות ועקב כך אנו עלולים לחוות שינויים פיזיולוגים ומנטאליים חזקים. אם נתעלם מהשפעות אילו ונפעל ללא התייחסות לכוחות החזקים שפועלים בטבע נצטרך במוקדם או מאוחר לשלם את המחיר.

עונת הקיץ מתחילה מתחילת יוני ועד סוף ספטמבר והיא קשורה באיורוודה
לפיטה; דושה או איכות שמורכבת מיסוד האש והמים ואחראית לחילוף החומרים בגוף. פיטה מתאפיינת בחום, חריפות, חומציות ומעט נוזליות. היא נמצאת בגוף בקיבה, במעי הדק ובכבד (שם יש את ריכוז החום הגבוה ביותר בגוף) וכמו כן בטחול ובלבלב. פיטה קשורה גם לראייה ולרגשות, כשהיא דומיננטית היא יוצרת בדרך כלל טיפוסים אנרגטיים שאוהבים להתעסק בפעילות אינטנסיבית.

הגדילה של פיטה בקיץ יכולה ליצור השפעות חיוביות או שלילית שתלויות בסוג הגופני שלנו ובאפשרות שלנו להשתמש בתכונות החיוביות של פיטה חזקה מבלי לצאת מאיזון. פיטה חזקה ולא מאוזנת יכולה ליצור דלקות עור, חומציות בקיבה, תחושה של חום ושרפה פנימית, עניים אדומות, ופצעונים בעור. פיטה חזקה מקדמת גם נטייה להקרחה ולשער מאפיר ועלולה לגרום לכעסים, תסכולים והתנהגות תוקפנית.
פיטה חזקה שמלווה באיזון פנימי מגבירה; בהירות המנטאלית, אנרגיה חיובית חזקה, הרגשה ספונטנית של שמחה, חיוניות וחוזק.

עצות מעשיות לשמירה על בריאות טובה בחודשי הקייץ

אכלו פחות- אש העיכול חלשה יותר בחודשי הקיץ החמים מאשר בחודשי החורף. בחורף הגוף חייב לספק בעצמו את החום שנחוץ לתהליך העיכול ולכן אש העיכול חזקה יותר. בחודשי הקיץ האנרגיה והחיוניות שלנו מופחתות באופן כללי עקב החום האינטנסיבי. התיאבון גם הוא מופחת וחשוב לכבד את הגורמים הללו ולנסות לאכול פחות כדי לא להעמיס על מערכת העיכול.

שימו לב לתזונה שלכם-. יש להעדיף מאכלים בטעם מתוק, מר, מצמת (כמו כורכום או אגס), ושמנוני. יש להפחית מאכלים מתובלים, חריפים, חמוצים ומלוחים.
באופן טבעי אנו נוטים להעדיף בקיץ מאכלים שמורידים פיטה כמו: גלידה, אבטיח ומשקאות קרירים אולם רבים מאתנו לא מודעים לעובדה שמזון מתובל ובייחוד מלוח וחמוץ אינו מתאים לתקופה זאת.

השתמשו בתבלינים שמפחיתים פיטה- שומר, כוסברה, כמון והל מקררים ומפחיתים את החום בגוף ולכן כדאי להשתמש בהם בבישול בקיץ. לעיסה של זרעי שומר מדי פעם במשך היום מאד מקררת ומפחיתה גם היא את הפיטה.

לרשימה מלאה של מזונות שמתאימים לטיפוסי פיטה ולעונת הקיץ: http://www.indianastro.co.il/?p=363
.
העדיפו משקאות קרירים אולם לא קפואים- אנשים רבים נוטים לשתות משקאות קרים בקיץ. לטיפוסי פיטה משקאות קרים עשויים להפחית את החום בגוף אולם מומלץ לכל טיפוסי הגוף להימנע ממשקאות קפואים מכיוון שהם יכבו את אש העיכול. איורוודה מדגישה במיוחד שיש להימנע ממשקאות קרים מאד בסוף הארוחה מכיוון שהם יפחיתו את היכולת של הגוף לעכל את המזון ביעילות.

הימנעו מחשיפה מוגזמת לקרני השמש- איורוודה טוענת שמספיק לחשוף את הגוף בצורה ישירה במשך עשר דקות לקרני השמש ולמעשה זה זמן החשיפה לשמש שהאדם הממוצע מקבל באופן טבעי במהלך היום. חשוב בקיץ להשתמש במשקפי שמש מכיוון שהעניים קשורות ליסוד האש וברגע שהן חשופות לקרינת שמש חזקה הפיטה יוצאת מאיזון.

אל תשהו בחוץ בשעות החמות של היום- הליכה מוקדם בבוקר על דשא שנרטב בלילה מאגלי טל או טיול לילי לאור הירח בגנים או על שפת אגם מרגיעה ומומלצת מאד בקיץ.

העדיפו מים צוננים- התרחצו במים יותר קרירים מאלו שאנו מורגלים בשאר עונות השנה אולם לא במים לגמרי קרים. לטיפוסי פיטה מומלץ לבצע עיסוי בשמן קוקוס או בתערובת שמנים שמיועדת לאזן את יסוד האש (ראה מתכון מצורף).

נסו להתבדר כדי להירגע מהחום- בחודשים החמים של השנה מומלץ לבדר את עצמנו ולהגביר את הקלילות והשמחה דרך צפייה בקומדיות, האזנה למוזיקה נעימה, הליכה בטבע (במקומות מוצלים) ומשחקים עם ילדים.

תרגלו מדיטציה כדי להרגיעו את הגוף והרוח- תרגול מדיטציה מומלץ כדי להפחית את הטמפרטורה המנטאלית ולסלק מתחים ולחצים. מדיטציה יוצרת בחודשי הקיץ השפעה מרגיעה ומרעננת אולם למעשה מומלץ לתרגל אותה בקביעות כל השנה כדי להגביר את האנרגיה הפנימית שלנו ולפתח איזון ומלאות פנימית.

קררו כעסים דרך הגברת המודעות- אם אתם חווים כעס נסו להיות מודעים לעובדה "שתחושה זאת נובעת מחוסר איזון בפיטה בגוף". ככל שתישארו יותר אובייקטיביים ביחס לרגשות ולתחושות שלכם תוכלו לנקוט בצעדים כדי לאזן את מצב הרוח בהתאם להמלצות הנ'ל. התחילו בשתיית כוס מים קרים כדי לצנן את האש. במידה ומישהו שאתם מכירים סובל "מהתקפת" פיטה נסו לא לספוג לתוכם את הכעס של אותו אדם ועשו כמיטב יכולתכם לעזור להם להרגע.

אל תתאמצו יותר מידי בעת תרגול גופני- רצוי להפחית את התרגול הגופני בקיץ מכיוון שהוא מחמם את הגוף. רצוי לתרגל בשעות המוקדמות של הבוקר או בשעות הערב המוקדמות כשמזג האוויר מתקרר ולהימנע מתרגול בשעות החמות של היום. המלצות אלו חשובות במיוחד לטיפוסי פיטה והם חייבים לא להגזים בתרגול. מענפיי הספורט השונים שחייה מומלצת מאד לחודשי הקיץ מכיוון שהמים הקרירים מסייעים לאיזון הפיטה.

העניקו לעצמכם עיסוי מרגיע ומקרר- עיסוי יומי של מספר דקות עם שמן קוקוס לפני המקלחת מפחית את הפיטה ויעזור לשמור על איזון רגשי במשך היום.

השתמשו בשמנים אתרים מקררים- יסמין, וורדים וסנדלווד מסייעים להפחתת החום ויוצרים רגיעה בגוף וברוח בחודשים החמים של השנה. ניתן להשתמש בהם בצורה של שמנים ארומטים או במקלות קטורת.

האזינו למוזיקה מרגיעה- מוזיקה יכולה ליצור מצב עמוק של רגיעה ולהפחית את הטמפרטורה המנטאלית. נסו לשמוע ראגות של מוזיקת הגאנדארווה וודה שמותאמות לשעות השונות של היום. הראגות שמפחיתות במיוחד את הפיטה בגוף הן אלו שמתאימות לשעות 10-14 בבוקר ו 22-2 בלילה. מוזיקה קלאסית רגועה (כמו זאת של באך או מוצרט) יוצרת גם היא תחושה עמוקה של רגיעה.

נסו ללכת לישון מוקדם- כשאנו הולכים לישון בשעות מאוחרות יסוד האש יוצא מאיזון ויוצר בעיות בריאותיות שונות.

מתכון לשמן עיסוי לגוף שמקרר ומתאים לחודשי הקיץ החמים

הכמות במתכון מתאימה לעיסוי אחד וניתן להגדילה בהתאם למספר העיסויים המתוכנן
15מ'ל שמן קוקוס
15 מ'ל שמן חמניות
5 טיפות שמן סנדלווד
5 טיפות שמן רוז
5 טיפות יסמין
מערבבים את כל השמנים . לפני העיסוי ניתן לחמם מעט את השמן ולעסות איתו את כל הגוף.
ניתן גם לקחת את התרכובת הזאת למעסה מקצועי ולקבל ממנו עיסוי.