יש למנוע את הסבל שעדיין לא הופיע

מתוך NRG / ניו-אייג'

האסטרולוגיה המערבית מתמקדת בניתוח האישיות. האסטרולוגיה ההודית מנסה להבין מתי ואיך קארמה של בנאדם חוזרת אליו. מוטי שפי, אסטרולוג ומומחה לתרבות ודית, מסביר מה ההבדל בין שתי האסטרולוגיות ואיך מונעים סכנה שעדיין לא הופיעה. סדרה חדשה
האסטרולוגיה ההודית, ג'יוטיש, מהווה חלק מהכתבים הוודים העתיקים, המבטאים ידע נצחי שזוהה על ידי רישים (רואים או חוזים) במצב עמוק של מדיטציה. המהרישי (הרואה גדול) פארַשרה נחשב לאבי השיטה. ספרו "בריהט פראשארה הורה שאסטרה" משמש כטקסט הקלאסי להבנת עקרונות האסטרולוגיה ההודית, ובו מסביר פארַשרה כי ידע האסטרולוגיה הגיע אליו מברהמה בורא היקום וכי למעשה אין להתייחס אליו כאל ידע אינטלקטואלי פשוט כי אם כאל ידע נצחי (ניטיה) שאינו קשור לאינטליגנציה אנושית רגילה.

הרישים (הרואים) הוודים שחיו בתקופה הקדומה טענו כי בבסיס הבריאה קיים שדה מוחלט של אנרגיה וידע אינסופיים. כל חוקי הטבע המארגנים והמכוונים את היקום שוכנים בשדה זה ומאפשרים לבריאה להתנהל בצורה מסודרת ומאורגנת. רמת קיום זאת אינה נמצאת רק מחוצה לנו. היא קיימת גם בתוך כל אחד מאתנו וניתן לחוות אותה במדיטציה כשהפעילות המחשבתית נרגעת ומודעותנו פתוחה רק לעצמה.

הרישים יכלו לשהות זמן רב במצב עמוק זה של מדיטציה ולחוות מצב תודעה המכונה בספרות הוודית "ריתאם בהארה פראגיה" או "תודעה שיודעת רק אמת". חוקי הטבע הופיעו כך במודעותם כצלילים ראשוניים ונתנו ביטוי להתנסותם הפנימית במזמורים הוודיים השונים.

הידע האין סופי שכלול בוודה נמצא תמיד ברמה עדינה של הבריאה ועל בסיסו מגוון התופעות בבריאה ממשיך להתקיים ולהתפתח. קיומה של הוודה אינו תלוי באינטליגנציה האנושית שמכירה אותה או בהבנה אינטלקטואלית כלשהי. מסיבה זאת נהוג לומר בהודו שהוודה היא "ניטיה" (נצחית-nitya) "ואפאורושיהא" בלתי נבראת (apaurusheya) או במילים אחרות שהזיהוי הוודי לא קשור להבנה אינטלקטואלית פשוטה או לגילוי של ידע חדש.

המזמורים הוודים הועברו במשך דורות רבים מאב לבן במשפחות הברהמינים (כוהנים) בהודו, ונשמרו דרך מסורת משפחתית ושינון בעל פה. בתקופה מאוחרת יותר מהרישי ויאסה אסף את המזמורים הוודים וכינס אותם בספרים שונים שידועים כיום ככתבים הוודים. פירוש המילה ודה הוא ידע.

הספרות הוודית אינה עוסקת רק בידע תאורטי על חוקי הטבע. היא כוללת תחומים מעשיים רבים כמו, יוגה, איור וודה (רפואה וודית) גי'וטיש (אסטרולוגיה ודית) סטהפטיה ודה (ארכיטקטורה ודית) וגנדהרווה ודה (מוזיקה וודית).

האסטרולוגיה ההודית, הג'יוטיש, מייצגת את העין של הוודה. כפי שהעין האנושית שימושית בזיהוי עצמים קרובים ורחוקים, כך האסטרולוגיה הוודית מאפשרת לנו לראות או לבחון את מצב הכוכבים בעבר או בעתיד.

המילה ג'יוטיש – או בהיגוי מלא ג'יוטישה (jyotisha) – מורכבת מהמילה "ג'יוטי" שפירושה אור או זריחה, וסיומת המילה "שה" מצביעה על כך שאור זה הינו "מעולה ביותר". המטרה הסופית של האסטרולוגיה הוודית היא לבסס את האדם במצב המוגדר "כגיוטיש מאטי פראג'ניה" – תודעה שזורחת באור עליון של ידע. אור פנימי זה מאפשר לנו לדעת כל דבר בעבר, בהווה או בעתיד וניתן להתבסס בו באמצעות תרגול מדיטציה ויישום היבטים אחרים של הידע הוודי בחיי היום יום. הרישים, אותם חוזים שקיבלו את הידע מתוך מצב עמוק של מדיטציה, טענו שכאשר אדם מתבסס בקביעות במצב תודעה זה הוא אינו זקוק לחישובים אסטרולוגיים כדי לדעת מה צופן לו העתיד. אדם זה פועל בטבעיות בהתאם לכל חוקי הטבע ויודע בצורה ספונטנית את הדברים שיקרו בעתיד. הרישים היו אנשים מעשיים, הם ידעו שנדרש זמן רב להתבסס במצב זה ולכן סיפקו לנו גם עקרונות אסטרולוגיים שיוכלו לעזור לנו להבין ולהתמודד עם תהליכים שונים אותם אנו עוברים בחיים.

הבנה זאת ושימוש באמצעים מעשיים כדי לנטרל השפעות שליליות של כוכבים יכולים, בנוסף לתרגולים רוחניים של מדיטציה, יוגה וכן הלאה, לסייע לאדם בהתפתחותו הרוחנית ולזרז את פיתוח התודעה.

תפוחים ולא עץ אגסים

האסטרולוגיה ההודית מבוססת על עיקרון הקארמה. פירוש המילה קארמה הוא פעולה. הרישים הוודיים טענו שכל פעולה ביקום יוצרת תגובה מסוימת שחייבת לחזור אל מבצע הפעולה. אם נזרע זרע של עץ תפוחים, יגדל לנו עץ תפוחים ולא עץ אגסים. אם נחייך לאנשים, ההשפעה החיובית שהרעפנו עליהם ועל סביבתנו תחזור אלינו בעתיד כחוויות נעימות, ולהפך – פגיעה באחרים תשוב אלינו כהתנסות שלילית. חוק הקארמה הוא אין סופי; כשאנו עוזבים את גופנו ונפטרים מן העולם אנו נושאים עמנו זרעים קארמתיים של תשוקות ושאיפות שלא הושלמו בחיינו. כשאנו שבים ונולדים, אנחנו חוזרים שוב עם רשמים דומים של אותן שאיפות שלא הצלחנו להגשים ואנו חייבים לחזור לעולם זה כדי לחוות התנסויות דומות.

הרישים טענו שחייבים להיות בטבע אמצעים שבעזרתם אותן השפעות קארמתיות חוזרות אל האדם. לדעתם, אמצעים אלו הם כוכבי הלכת. כל כוכב אחראי לתחום קארמתי מסוים ומשמש למעשה "כסוכן" המביא לאדם תוצאות קארמתיות ספציפיות בהתאם לפעילותו בעבר.

אם לדוגמה אדם היה בחיים מסוימים מורה שהקדיש את זמנו בצורה חיובית לחינוך, הוא יצר קארמה חיובית בתחום של ידע. ותחום זה קשור לכוכב צדק (גורו בסנסקריט). כאשר אדם זה ייוולד שוב הכוכב צדק ימוקם בסימן ובבית טוב במפת הלידה שלו ויוכל כך להחזיר לו את הקארמה החיובית שהוא יצר בעבר. אם לעומת זאת אדם חינך אנשים לאלימות ושנאה, סביר להניח כי בחייו הבאים צדק ימוקם בסימן ובבית גרוע במפת הלידה שלו.

באופן דומה לכל כוכב יש תחומי אחריות קארמתיים מסוימים: השמש (סוריה) קשורה לעוצמה ולאוטוריטה. הירח (צ'אנדרה) לרגש ומצב רוח. מאדים (מאנגל) לאנרגיה, יוזמה וכושר מנהיגות. כוכב חמה (בודהא) לפעילות אינטלקטואלית, תקשורת וחוש הומור. נגה (שוקרה) לאומנות, יופי וסקס. שבתאי (שאני) לסבל וצער. ראש דרקון (ראו) לתשוקות ולסיפוק חושי, וזנב דרקון (קטו) לחוסר היצמדות, יכולת מיסטית והארה.

בין האסטרולוגיה המערבית לאסטרולוגיה ההודית

בדומה לשיטה המערבית, המפה האסטרולוגית ההודית מחולקת לשנים עשר בתים ושנים עשר סימנים אסטרולוגים אולם יש שוני במשמעויות המוקנות לכוכבים ולבתים וכן בחוקים שבאמצעותם קוראים ומפרשים את מפת הלידה.

האסטרולוגיה המערבית מבוססת על זודיאק טרופי שאינו קשור למצב הנוכחי של קונסטלציות הכוכבים ברקיע. השיטה ההודית לעומת זאת משתמשת בזודיאק סיידירי שבו אין שוני בין קונסטלציות הכוכבים והסימן האסטרולוגי שבו הם נקראים.

הכוכבים בזודיאק הטרופי נמצאים בערך 23 מעלות אחרי מיקומם בזודיאק הסיידירי. שוני זה גורם, במקרים רבים, למיקום שונה של הכוכבים במפה האסטרולוגית ההודית ביחס למיקומם במפה המערבית.

השיטה ההודית העתיקה אינה מתייחסת כלל לכוכבים חדשים שהתגלו במאות האחרונות (כמו למשל פלוטו, נפטון ואוראנוס) ומייחסת לעומת זאת חשיבות רבה לזנב דרקון (קטו) וראש דרקון (ראו); נקודות גיאומטריות בהן הירח חוצה את מסלול השמש או את קו המשווה השמימי. ליקויי חמה וירח מתרחשים בנקודות אלו, הקשורות מאוד להשפעות קארמתיות מן העבר ובאמצעותן ניתן להכיר את ייעודו של האדם בחיים הנוכחיים.

השיטה ההודית שונה מזו המערבית גם בכך שהיא מחלקת את 360 המעלות של הזודיאק ל-27 נקשטרות או קבוצות כוכבים הקשורות כל אחת לכוכב מסוים (בדרך כלל הבוהק ביותר). האסטרולוגיה הוודית משתמשת בחלוקה זו למציאת התאמה אסטרולוגית בן בני זוג ולקביעת מועדים מתאימים להתחלת פעולות חשובות.

בעוד שהאסטרולוגיה המערבית מתמקדת יותר בניתוח פסיכולוגי של האישיות, השיטה ההודית מתמקדת יותר בתחזיות אסטרולוגיות לעתיד. כדי לעשות זאת היא משתמשת בשיטה המחלקת את חיי האדם לתקופות כוכבים. המפה האסטרולוגית ההודית נותנת לנו רשימה כזאת (הנקראת וימשוטארי דאשה) הכוללת חלוקה עיקרית (מהדאשה) וארבע תת חלוקות נוספות של תקופות כוכבים המתחילות מלידת האדם ומסתיימות בגיל 120.
אנשים רבים עוברים בחיים שינויים משמעותיים המשפיעים מאוד על בריאותם, תכונות האופי שלהם וייעודם הכללי בחיים. שינויים אלו עשויים להיות דרמטיים ביותר. תקופות הכוכבים באסטרולוגיה ההודית מספקות לנו מפתח להבנת אירועים אלה ויכולת לצפות מראש את אותם שינויים. תקופות הכוכבים עוזרות לאסטרולוג לבחון השפעות קארמתיות בחיים ומסייעות לו לתכנון מטרות עתידיות ולתת המלצות מדויקות המיועדות לנטרל השפעות שליליות של כוכבים בתקופות הקשות ולהגביר את השפעתם החיובית.

ג'אטאקה, פראשנה ומוהורטה

האסטרולוגיה ההודית כוללת שלושה תחומים עיקריים: ג'אטאקה, פראשנה, מוהורטה

ג'אטאקה הוא תחום החיזויים האסטרולוגים בהתאם לשעת הלידה. המפה האסטרולוגית מבוססת על מצב הכוכבים בשעת הלידה, והרעיון העומד בבסיסה הוא שכבר ברגע הראשון של החיים ניתן לראות את כל ההיסטוריה העתידית של האדם. המפה האסטרולוגית נבנית בהתאם לתאריך, מקום ושעת הלידה של האדם. ממפה זו ניתן לראות את ההשפעות הקארמתיות שאדם נושא עמו מחיים קודמים ואת ייעודו בחיים הנוכחיים. הבנה זו יכולה לעזור לאדם לנתב את חייו בכיוונים נכונים ולהתמודד בצורה יעילה עם קשיים ובעיות הנובעים מרשמים קארמתיים שונים.

פראשנה הוא ניתוח אסטרולוגי המבוסס על שאלות. התחזיות בשיטה זו מבוססות על מפה אסטרולוגית הנבנית לזמן המדויק שבו השאלה נשאלת. שיטה זאת יעילה מאד כדי לענות על שאלות בוערות שמטרידות את האדם וניתן לספק באמצעותה גם יעוץ אסטרולוגי לאנשים שאינם יודעים את התאריך או את השעה שבה הם נולדו.

מוהורטה היא קביעת זמן אסטרולוגי מתאים להתחלת פעולה כדי להבטיח השפעות כוכבים חיוביות והצלחה למבצע. כפי שבמפה אסטרולוגית ניתן למצוא, על בסיס מקום ושעת הלידה, את כל האינפורמציה העתידית על חיי האדם, כך ברגע שפעולה כלשהי מתחילה ניתן כבר לראות את המהלך העתידי שלה. בהודו מקדישים תשומת לב רבה לתחום אסטרולוגי זה ומשתמשים בו לקביעת מועד מוצלח לנישואים, כניסה לבית חדש, התחלת לימודים, פעילות עסקית וכו.

איך מונעים סכנה שעדיין לא הופיעה

האסטרולוגיה ההודית אינה שיטה דטרמיניסטית. היא טוענת למעשה כי "הכול צפוי אבל הרשות נתונה". הרעיון הבסיסי של שיטה זאת הוא מניעת בעיות בהווה ובעתיד. רעיון זה מובע בפסוק מהיוגה סוטרה של פטאנג'אלי "היאם דוהקאם אנאגאטם" – יש למנוע את הסבל שעדיין לא הופיע (יוגה סוטרה 2.16). ממפת הלידה אנו רואים את הנתיבים הקארמתיים של האדם ומאבחנים אילו בעיות צפויות לו בתקופות שונות בחייו. על סמך אותה מפה ניתן גם להמליץ על אמצעים מעשיים שבאמצעותם ניתן לכוון את הקארמה לאפיקים חיוביים ולנטרל השפעות שליליות של כוכבים.

האמצעי הראשון הוא שימוש באבני חן. כל כוכב קשור לאבן מסוימת: השמש לרובי, הירח לפנינה, מארס לאלמוג אדום, מרקורי לאזמרגד, צדק לספיר צהוב, ונוס ליהלום ושבתאי לספיר כחול. מפת הלידה נותנת לנו קריטריונים מדויקים לקביעת האבן המתאימה לאדם. ענידתה מנטרלת השפעות שלילות העשויות להגיע מכוכב הקשור אליה ומחזקת את האיכויות החיוביות של אותו כוכב. בהמלצה האסטרולוגית מתייחסים גם לגודל האבן לאצבע עליה יש לענוד אותה, לחומר בו רצוי לשבצה ואפילו ליום ולשעה שיש לענוד אותה לראשונה.

האמצעי השני הוא הקשבה למזמורים ודיים עתיקים שנבחרים בהתאם למפת הלידה. האזנה לצלילים אלו מאזנת את השפעת הכוכבים ומחזקת את השפעתם החיובית על האדם.

האמצעי שלישי הם יאגיות, ביצועים ודיים המחיים את חוקי הטבע באמצעות טקסים עתיקים המבוצעים על ידי ברהמינים (כוהנים) הודים בהתאם למפת הלידה של האדם. בטקסים אלו המלומדים יושבים, סביב מעין מזבח, ומזמרים פסוקים שונים מהכתבים הוודים תוך כדי הגשת מנחות לאש. היאגיה מתחילה בסנקאלפה; הצהרת כוונות מסורתית שבה מזכירים את שם האדם עבורו הטקס מתבצע ונתונים שונים ממפת הלידה שלו. בכך נוצרת מעין קרן לייזר המנתבת את האנרגיה של היאגיה לאדם עצמו. היאגיות נחשבות באסטרולוגיה ההודית לכלי היעיל ביותר לנטרול השפעות שליליות של כוכבים ולחיזוק השפעתם החיובית. קיימות יאגיות למטרות שונות: לבריאות, להצלחה כלכלית, למציאת בן זוג וכו.

בנוסף לשלושת האמצעים העיקריים הללו האסטרולוג ההודי יכול לספק לאדם המלצות לתזונה מתאימה וסדר יום נכון (בהתאם לקונסטיטוציה האיור וודית שלו). כמו כן הוא ממליץ לו על שימוש בצבעים מתאימים, ועל שיפור האנרגיה במקום המגורים שלו בהתאם לעקרונות שונים הקשורים למדע הארכיטקטורה הוודית (סטאפטיה ודה).