איורוודה ואומנות הגמישות

מאת לילך שפי
יועצת בכירה במהרישי איורוודה

https://www.facebook.com/mayurveda

הסטטיסטיקה מראה שתחזוקה בריאה של המפרקים מדאיגה 80% מהאוכלוסייה מעל גיל 30.
מנקודת המבט האיורודית ואטה מאוזנת (יסוד האוויר בגוף שקשור לתנועה) היא השורש לבריאות המפרקים.
בעיות מפרקים מתחילות כאשר תת דושה של ואטה שאחראית לסירקולציה ולאימפולס עצבי יוצאת מאיזון .ואטה לא מאוזנת גורמת להחלשה של מערכת העיכול, ספיגת המזון והסירקולציה בגוף. רקמת העצם אינה מקבלת כתוצאה מכך מספיק הזנה והיא יוצרת יובש בתת הדושה של קאפה ( יסוד האדמה והמים בגוף) שאחראית לשימון המפרקים. מפרקים לא משומנים גורמים להופעת כאב, חוסר גמישות וצליל של חריקה במפרקים.

אורח חיים ותזונה שמאזנים ואטה

כדי לתמוך בבריאות המפרקים מומלץ לשמור על תזונה ואורח חיים שמותאמים לאיזון הואטה בגוף.
* יש לכלול במזון את ששת הטעמים ( מתוק,חמוץ,מלוח,מר, חריף, מצמת) ולהעדיף יותר את הטעמים מתוק, חמוץ ומלוח שמסייעים לאזן את ואטה ( הכוונה היא לטעמים במוצרי מזון טבעיים כגון פירות, ירקות, דגנים, צמחי תבלין וכו). יש להפחית אכילה של טעמים מרים,חריפים ומצמתים ( דוגמא לטעם מצמת: כורכום, תמר ואפרסמון)
* לאכול דגנים בריאים שמאזנים את הואטה כמו קינואה, אמרנט ושיפון. יש לבשל אותם במים שאליהם הוספנו כמות קטנה של גהי או שמן קוקוס בכבישה קרה.
* לאכול ירקות אורגנים טריים מבושלים ולהפחית ירקות חיים וסלטים.
* לאכול מרקים כמו דאל שעשוי מעדשים מסוג מונג דאל שהינם מזינים וקלים לעיכול ( ניתן להשיג אותם בחנויות מזרח ומערב).
* לשתות מיצי פירות עסיסיים טבעיים ומתוקים.
* להעדיף תזונה עשירה בסידן שכוללת ירקות ירוקים כגון תרד, קייל,אספרגוס, ברוקולי, ירקות שורש מבושלים, צמחי תבלין בעלי איכות מחממת כגון ג׳ינג׳ר, פלפל שחור, כמון, זרעי חרדל, שומר טחינה משומשום מלא, חלב צמחי משקדים (או חלב פרה אורגני למי שאין בעיה לצרוך אותו).
* מומלץ להימנע מצריכת קפאין ומאכלים חומציים מפני שהם הורסים את היכולת הטבעית של הגוף לספוג את הסידן,
* מומלץ ללכת לישון מוקדם לפני 22:00 בלילה, לקום לפני 06:00 בבוקר ולהימנע מפעילות ממריצה
* מומלץ לעסוק בפעילות גופנית מתונה כמו הליכה או יוגה עדינה.
* מומלץ לתרגל מדיטציה כל יום כדי לסלק מתחים ולהרגיע את הרוח.
* מומלץ לתת לעצמנו עיסוי יומיומי בשמן חם כדי לשפר את זרימת הדם, לטפל בבעיות מפרקים ולאזן את ואטה.
* שימוש בצמחי מרפא שמיועדים לאזן את הווטה בגוף ( מומלץ להיוועץ עם יועץ מוסמך).
* לקיחת 500 מ״ג סידן כתוסף תזונה.
* טיפול באמה ( הרעלים שבגוף) דרך שימוש בצמחי מרפא ותזונה קלה לעיכול. ארוחת בוקר לדוגמא יכולה לכלול תפוח מבושל עם שזיפים, תאנים מיובשות, ג׳ינג׳ר, קינמון ומעט פלפל שחור כדי להמריץ את פעולת העיכול. יש להימנע ממזון מעובד ומשאריות מזון, יש להימנע משנת צהריים מכיוון שהיא מפריעה לעיכול תקין, יש להעדיף פעילות גופנית יותר מאומצת למשך חצי שעה בכל יום ,בשילוב עם יוגה ותרגילי מתיחה. המפתח הוא "מניעה" מפני שקשה להיפטר מאמה שנמצאת בגוף ומתיישבת במפרקים, ברגע שהטיפול במפרקים מתרכז בהפחתת האמה יש להיזהר לא לצבור אותה בעתיד.
מומלץ לבדוק את הלשון בבוקר- היא לא אמורה להיות מכוסה בציפוי לבן או צהבהב, במידה וקיימת תחושת נוקשות וכבדות במפרקים מומלץ להשתמש בהמלצות אלו להפחתת האמה.